Wie maakt de beroepsniveauprofielen af?

BNP matrixLang geleden heb ik voor Betteke van Ruler illustraties laten maken voor de 7 communicatiemanagertypes (BTW wie heeft die nog? Ik ben ze kwijt.) Dat schiep nog eens duidelijkheid! Zeker het type ‘de amateur’ was erg herkenbaar als dat van de ‘niet communicatieprofessional’ die er óók verstand van meent te hebben. ‘Frapper toujours, mevrouwtje’, stond erbij. Inmiddels weten we beter. Communicatie is niet ons domein, maar juíst dat van de communicerende collega’s. En waar nodig en mogelijk, helpen we hen daarbij en versterken we hun communicatiekracht. Maar wat zijn wij dan?

Noemen we ons voortaan communicatiespecialist? Immers: iedereen heeft net als bij gezondheid verstand van communicatie, maar voor sommige behandelingen heb je specialisten nodig (& een beroepsregister om de beoefenaars scherp te houden). Ik voel daar wel voor.

Dan rijst vervolgens weer de vraag: welke specialisten heb je dan? De Logeion Beroeps Niveau Profielen bieden daar helaas te weinig houvast. Het zijn de vakinhoudelijke competenties op een rij: analyseren, adviseren, creëren, organiseren, begeleiden en managen. Zie de presentatie van Erik Reijnders bij de introductie ervan. Maar, om even in mijn voorbeeld door te gaan: de competenties van een internist-oncoloog en een longarts zullen in de basis behoorlijk hetzelfde zijn, maar als je de 1 nodig hebt, wil je de ander liever niet als vervanger aan je bed.

Mijn stelling: wij zijn de communicatiespecialisten en weten ons vakinhoudelijke competenties met de Beroeps Niveau Profielen goed te duiden. We hebben alleen nog de vertaalslag naar gangbare specialisaties en specialistennamen nodig, met dan vervolgens de mogelijkheid om die specialisaties verder in te vullen en met een register te gaan bewaken. Logeion, Betteke, vd Hilst, Noëlle, wie maakt de BNP af? Dan laat ik er wel weer een infographic van maken!

<em>Deel dit idee over het vak</em>
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Share on LinkedIn
Linkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *